Ako posilniť svoju imunitu?

22. 4. 2020

V dnešnej dobe, keď vo svete zúri pandémia COVID-19 je posilnenie imunity témou, o ktorej často počujeme z médií. Nikdy nie je na škodu si pripomenúť, čo robiť, aby sme si zlepšili imunitu a lepšie bojovali s chorobami.


Imunita je odolnosť organizmu voči pôvodcovi choroby. Priebeh ochorenia vždy závisí od toho, akú silnú imunitu máme. Ak je naša imunita silná, choroby budú mať ľahší priebeh a vyliečime sa rýchlejšie. Naopak, keď máme oslabenú imunitu, chorobe podľahneme rýchlejšie, priebeh bude horší a rekonvalescencia dlhšia. Toto zohráva úlohu aj v dnešnej dobe, podľa najnovších zistení priebeh koronavírusu veľmi záleží od imunity. Mnohí ľudia túto chorobu prekonajú ľahko, kým iní skončia na pľúcnej ventilácii.

Hlavnými faktormi, ktoré majú vplyv na imunitu sú: kvalitná strava, dostatok tekutín a dostatok vitamínov a minerálov.


Kvalitná strava

Prvé, čo môžeme urobiť pre posilnenie imunity je jesť kvalitne, zdravo, pestro a dostatočne. V našej strave by nemala chýbať žiadna zložka. Mali by sme jesť dostatok bielkovín a naopak sacharidy a tuky príjímať v odporučených množstvách. Každé naše jedlo by malo obsahovať ovocie či zeleninu. Strava by mala byť pestrá, výživná a ľahká. Vyprážané, ťažké jedlá, plné tukov a cukrov našej imunite (a ani hmotnosti) neprospievajú. Zvlášť v dnešnej dobe, keď sme zatvorení doma, v karanténe. Samozrejme, z času na čas sú takéto jedlá neškodné a môžeme si ich bez výčitiek dopriať.


Dostatok tekutín

Z každej strany čítame alebo počúvame o významnosti pitného režimu. Voda je dôležitá pre správne fungovanie organizmu a odvádzanie škodlivých látok z tela. Tekutiny to nie sú len voda alebo nesladený čaj, ale radíme sem aj niektoré druhy ovocia a zeleniny. Napríklad: červený melón, grapefruit, jahody, uhorky, cukety, či ľadový šalát...

Prijímať treba aspoň 1,5-2,5 l tekutín. Množstvo záleží od viacerých faktorov ako: vek, pohlavie, vonkajšia teplota alebo fyzická aktivita.


Dostatok vitamínov a minerálov

Vitamín C

Vitamín C alebo kyselina askorbová je veľmi dôležitý vitamín a antioxidant. V tele človeka má viacero úloh, ako napríklad urýchlenie hojenia rán, regulácia hladiny cukru v krvi, zlepšenie prietoku krvi, tvorba kolagénu a mnoho ďalších. Pri nedostatku C-čka sme náchylnejší k infekciám, horšie sa nám hoja rany a tiež spôsobuje gingivitídu (zápal ďasien), petechiu ( bodkovité krvácanie z kapilár), náladovosť, malátnosť či únavu. Naopak jeho dostatok sa postará o posilnenie obranyschopnosti, rýchlejšie prekonanie chorôb a správne fungovanie metabolizmu.

Tento vitamín by sme mali dopĺňať predovšetkým zo stravy a to denne, pretože telo si ho nedokáže vyrobiť alebo uložiť do zásob. Mali by sme konzumovať hlavne brokolicu, sladké zemiaky, karfiol, kapustu, papriku a z ovocia citrusy, kiwi, ananás, jahody, papáju.


Vitamín D

Vitamín D nazývaný aj slnečný vitamín je nielen vitamín, ale aj hormón, ktorý si telo dokáže vyrobiť samo. Je významný pre udržanie zdravých kostí a zubov, reguláciu hladiny inzulínu a tiež má vplyv na správne fungovanie pľúc a mozgu. V neposlednom rade je potrebný aj na potláčanie zápalov v organizme. Nedostatok tohto vitamínu spôsobuje únavu, stratu svalovej hmoty, vedie k depresiám, vzniku zápalov, zvyšuje riziko vzniku rakoviny, osteoporózy alebo schizofrénie. Vitamín D nájdeme vo vaječných žĺtkoch, hríboch, rybách ako tuniak a losos či v syre. Tento vitamín si telo dokáže vyrobiť aj samo a to vďaka slnečnému žiareniu. Preto je vhodné v jarných a letných mesiacoch stráviť na slnku aspoň 5-10 minút pár krát týždenne. V zime či pri nedostatku slnečného žiarenia trpia ľudia deficitom “D-čka”, preto je potrebné ho dopĺňať vo forme výživového doplnku.


Zinok

Zinok je minerálny prvok, ďalší z radu posilňovačov imunitného systému, pretože má antibakteriálny a protivírusový účinok. Dostatok zinku v tele prispieva k rýchlejšiemu hojeniu rán, rýchlejšiemu prekonaniu choroby, správnemu psychomotorickému vývinu počas detstva, či upokojeniu nervovej sústavy. Nízke hladiny zinku majú za následok spomalenie rastu u detí, problémy s plodnosťou, ale aj vypadávanie vlasov a vznik osteoporózy alebo náchylnosť k chorobám. Zinok môžeme dopĺňať konzumáciou mäsa, tofu, orechov, semienok, šošovice či jogurtov.


Autor článku:

Mgr. Natália Horčičková


Zdroje:

https://academic.oup.com/advances/article/5/1/16/4616647

https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618

https://academic.oup.com/ajcn/article/87/4/1080S/4633477

https://www.medicalnewstoday.com/articles/263176#benefits

https://academic.oup.com/advances/article/6/2/224/4616692

Predchádzajúci článok