Glutamín

10. 6. 2017

Počuli ste už o zdravotných benefitoch glutamínu?

Najčastejšie sa s týmto pojmom samozrejme stretávame vo fitness svete. No tento doplnok výživy nie je len pre ľudí čo cvičia a potrebujú nabrať svaly. Má i mnoho ďalších zdraviu prospešných výhod. Ak sa chceš dozvedieť viac, čítaj ďalej.

Skôr ako začneme rozoberať výhody glutamínu, mali by sme si ho trocha bližšie predstaviť.

L-glutamín je neesenciálna aminokyselina. Podporuje správnu funkciu svalových buniek, zlepšuje bilanciu dusíka a čo je veľmi podstatné, pôsobí antikatabolicky. Najčastejšie ho užívajú ľudia, ktorí mávajú fyzicky náročné a ťažké tréningy, pretože fyzickou záťažou sa glutamín v tele znižuje, čo môže viesť k jeho deficitu a tým pádom k zhoršeniu funkcii bielych krviniek. Užíva sa hlavne z dôvodu ochrany, regenerácie a nárastu svalstva, no taktiež je to veľmi účinný prostriedok na liečbu črevného a imunitného systému.


10 osvedčených výhod L-glutamínu v skratke

  • Zlepšuje trávenie, pretože je veľmi dôležitým komponentom pri oprave a obnove čriev
  • Pomáha liečiť vredy
  • Je nevyhnutným neurotransmiterom v mozgu a pomáha s pamäťou, zameraním a koncentráciou
  • Pomáha pri črevných problémoch (hnačka..) tým, že vyvažuje produkciu hlienu, čo á na následok správne fungovanie čriev
  • Podporuje rast svalov a znižuje svalové chradnutie
  • Zlepšuje športový výkon a urýchľuje zotavovanie po náročnom tréningu
  • Zrýchľuje metabolizmus a zlepšuje bunkovú detoxikáciu
  • Odbúrava chute na sladké
  • Bojuje proti rakovine
  • Pomáha pri liečbe cukrovky a zlepšuje hladinu cukru v krvi

Ako je to s glutamínom pri posilňovaní?

Či už je Vaším cieľom zvýšenie športového výkonu, zrýchlenie metabolizmu, zlepšenie regenerácie alebo budovanie svalov, L-glutamín je podľa mnohých výskumov nevyhnutným doplnkom. Počas intenzívneho tréningu Vaše svaly a šľachy potrebujú viac glutamínu ako je do tela dodávané bežnou stravou. Po intenzívnom cvičení môžu hladiny bunkového glutamínu klesnúť až o 50 percent a plazmatické hladiny o 30 percent! Tento stav strácania svalov je vstupnou bránou pre telo, aby využil Váš sval ako zdroj energie. A vtedy by mal prísť na rad glutamín, ktorý tomu môže zabrániť. Doplnenie hladín glutamínu po intenzívnom tréningu môže trvať až päť dní, preto je dôležité, aby ste ho pravidelne užívali. Glutamín taktiež pomáha aj pri sekrécii ľudského rastového hormónu, čím pomáha metabolizmu tukov a podporuje nový rast svalov. Hladiny „rasťáku“ sú po doplnení L-glutamínom o takmer 400% vyššie. Približne 60% kostrového svalstva je tvorené glutamínom. Aj preto doplnenie tejto aminokyseliny môže pomôcť syntéze bielkovín a prirodzene vyrovnať hladinu pH.

L-glutamín tiež spaľuje tuk a vytvára svalovú hmotu tým, že pomáha potláčať hladiny inzulínu a stabilizovať hladinu glukózy v krvi. To umožňuje telu používať menej svalovej hmoty na udržanie hladiny cukru v krvi a citlivosti na inzulín v bunkách. Z tohto dôvodu má L-glutamín prospech pre diabetikov a pre tých, ktorí majú často chuť na sladké.

Potraviny s najvyšším obsahom L-glutamínu

  • vývar z kostí
  • spirulína
  • čínska kapusta
  • tvaroh
  • špargľa
  • brokolica
  • ryby ako tuniak, treska a losos
  • morka

Je dôležité vedieť, že väčšina ľudí neprijíma dostatok L-glutamínu z jedla. Preto doplnenie stravy o L-glutamín v podobe výživových doplnov je veľmi dôležité.

Existujú dve formy L-glutamínu. Môžete ho získať v takzvanej voľnej forme, kedy by mal byť prijímaný súčasne s jedlom pre správnu absorpciu v tele. Druhý typ L-glutamínu sa nazýva trans-alanyl alebo alanyl-L-glutamín - je to aminokyselina viazaná na inú aminokyselinu, čo v podstate znamená, že ju Vaše telo bude tráviť oveľa lepšie.

Obe formy glutamínového prášku by sa mali užívať tesne pred alebo/aj po tréningu.

Ak pre Vás tento článok nebol postačujúci, viac informácií nájdete priamo pri jednotlivých produktoch :)

https://www.najprotein.sk/l-glutamine-czech-virus

https://www.najprotein.sk/real-100-glutamine-self-...

https://www.najprotein.sk/l-glutamin-prom-in

https://www.najprotein.sk/l-glutamine-myprotein


AUTOR ČLÁNKU:

Alica Heverová

Predchádzajúci článok Následujúci článok